Elämystilan tarina
Ensimmäisenä (v. 2000) tehtiin tie torpalle ja torpan puuvarasto. Itse torpan hirsirunko siirrettiin Pukkilasta ja tämän jälkeen alkoi sen kunnostaminen vuokrakäyttöön sopivaksi. Menikin muutama vuosi, ennen kuin päästiin juhlistamaan torpan valmistumista. Samaan aikaan Elämyskylä alkoi rakentua pääasiassa Hannun ja hänen poikansa Tuomaksen toimesta. Vuonna 2001 tehtiin ns. Korpilaitumen hakkuu, ja pian sen jälkeen alettiin kaivamaan 100m pituista tekolampea jylhän kallion vierustalle. Vuonna 2002 tehtiin tie Elämyskylään Pohjolan tilalta, jota Hannu tuolloin asutti, ja samalla vedettiin sähköt. Elämyskylään rakennettiin ensimmäiseksi kota, jonka Metsä- ja luonnonvara-alan tutkintoa suorittava Tuomas kaverinsa kanssa rakensi. Torppa valmistui vuonna 2002, ja Elämyskylään rakennettiin kodan kaveriksi laavu, puuvarasto ja huussi.
Tämä ei kuitenkaan vielä riittänyt Hannulle, vaan useasta suunnitelmasta toteutukseen asti valikoitui savusauna ja saman katon alle tehtävä tupa. Savusaunassa heiteltiin ensimmäiset löylyt vuonna 2005.
Muutama vuosi palveltiin asiakkaita tältä pohjalta, mutta uusia suunnitelmia virisi Hannun mielessä. Suuremmalle ruokatilalle oli huomattu olevan tarvetta, ja Hannun vanhimman tyttären hääjuhla kesällä 2009 toimi hyvänä deadlinena tälle. Juhlakatos saatiinkin valmiiksi helteisessä kesäsäässä ja nyt katon alle mahtui kahvittelemaan n. 70 henkilöä. Samana vuonna torpan pihalle rakennettiin vihdoin oma sauna.
Vuonna 2010 Hannu tarttui tilaisuuteen, kun Karkalissa tarjottiin ilmaiseksi purkumökkejä. Hän lupautui ottamaan yhden mökeistä Elämyskylään lisämajoitusta tarjoamaan. Majoitusmökki kuljetettiin kokonaisena traktorin lavalla ja nostettiin nosturilla lammen rantaan.Mökkiin tehtiin suuri terassi, josta on hyvä katsella Elämyskylän maisemia.
Hannu meni lupaamaan, että jos Karstu-Karkali seura järjestää Elämyskylässä elokuussa vuonna 2012 tanssit, tekee hän sinne tansseja varten tanssilavan. Kesä oli jo pitkällä, kun rakentaminen vihdoin aloitettiin, ja kylän miesten avustuksella lava saatiinkin ajoissa tanssikuntoon: elävä musiikki soi ja kyläläiset nauttivat kesäillasta. Tästä lähtien seura on järjestänyt joka kesä yhdet lavatanssit Elämyskylässä.
Heinäkuussa 2014 salama iski torpan saunalle ja poltti saunan sisäpuolen lähes kokonaan. Palo onnistuttin tukahduttamaan ajoissa, ja pukuhuone ja seinät säästyivät tuhoutumiselta. Syksyn aikana tämä vain muutamaa vuotta aiemmin rakennettu sauna remontoitiin taas löylykuntoon.
Viimeisenä rakennusprojektinaan vuonna 2014 Hannu vielä pelasti kylältä vuonna 1929 tehdyn hirsiladon ja se sai uuden elämän savusaunan puiden varastona.
Vuoden 2015 tammikuussa tehtiin Pohjolan tilalla sukupolvenvaihdos ja Elämystila siirtyi Hannun pojan, Tuomaksen sekä hänen vaimonsa, Terhin omistukseen. He vaihtoivat paikan nimeksi Kettukallion Elämystila, koska varsinainen Pohjolan tilan päätalo siirtyi Tuomaksen siskon ja hänen miehensä omistukseen. Hannu aloitti uuden "hullun projektin" ja alkoi kunnostamaan itselleen eläketaloksi ns. Pikku-Pohjolaa ja sai toteuttaa rakentamisintoaan siellä...
Ensimmäisten
vuosien aikana Terhi ja Tuomas ovat pyrkineet saamaan Elämystilaa
ihmisten tietoisuuteen. He ovat myös luoneet useita ohjelmapaketteja
sekä aikuis- että lapsiryhmille. Tammikuussa 2015 savusaunan tuvassa ja
torpalla tehtiin pientä pintaremonttia ja siivoiltiin nurkkia.
Suuren itävaltalaisryhmän tulo kesäkuun alussa toimi deadlinena
toisen ulkohuussin rakentamiselle. Alkusyksystä 2015 rakentui uusi
tie Elämyskylään ja nyt kaikkialle ajetaan saman risteyksen
kautta.
Majoitustilaa kaivattiin lisää sekä juhlavieraille että leirikoululaisiile. Tuomas suunnitteli uuden majoitustilan rakentamista, mutta aiemmin tehty houkutteleva tarjous vanhasta luhtiaitasta muistui mieleen ja kevättalvella 2017 teimme kaupat hirsikehikosta. Pohjien teko aloitettiin keväällä 2017 ja lumien tuloon mennessä oli aitan hirsirunko saatu pystyyn. Seuraavana keväänä aitta tehtiin loppuun ja se saatiinkin majoituskäyttöön kesän 2018 juhlavieraille. Nyt tilalla on majoitusta yhteensä 30 henkilölle.
Keväällä 2019 Kettukallion Elämystila valittiin Lohjan Vuoden 2018 Matkailuyritykseksi. Kiitosta saivat toiminnan laatu sekä yrityksen uusiutumiskyky, kehittyminen ja asiakaslähtöisyys. Tämän tunnustuksen myötä Kettukallio on jo tuttu varsinkin lohjalaisten keskuudessa.
Sitten olikin jo aika tarttua lapioon ja siirtyä seuraavan rakennusprojektin pariin: kesän 2019 aikana valmistuivat pukuhuoneet savusaunan yhteyteen. Nyt tilat toimivat entistä paremmin sekä saunojien että illanistujien tarpeisiin.
Koronavuoden 2020 aikana panostettiin pitkälti torpan varusteluun niin sisällä kuin ulkona. Torpan pihaan rakentui entistä ehompi grillipaikka ja torpan saunalle saatiin oma palju. Elämyskylään tehty jätekatos monipuolisine lajittelupisteineen mahdollistaa myös torpan roskien kierrätyksen.
Keväällä 2021 kärrysaunan teko oli hyvässä vauhdissa, kun homma tyssäsi isännän sairaslomaan. Rannemurtuma ei kuitenkaan estänyt tarttumasta varsin houkuttelevaan tarjoukseen ottaa vastaan vanha saunatynnyri eräältä työmaalta. Taas viriteltiin siirtokalusto kohdalleen ja pian saunatynnyri oli siirretty luhtiaitan kainaloon ja siitä tuunattiin talkoovoimin viehättävä unitynnyri. Kärrysauna saatiin viimeisteltyä juuri parahiksi kesäsesonkiin ja samalla vauhdilla vedettiin vesilinja ulkohuussin käsienpesupaikalle. Kyllä nyt kelpaa mm. Asuntomessuvieraiden majoittua!
Joka vuosi jotakin... Vuonna 2022 torpalle siirrettiin pienen pieni hirsimökki lisämajoitusta varten. Lisäksi Tuomas veisti hirsilaavun torpan saunan nurkalle. Nyt alkaa olla puitteet kohdillaan torpan mäellä. Vuoden uutuusohjelma Jousitaistelu vaati myös monenlaisia toimia. Taistelukalustoa on 25:lle ja Metsäareenan kupeella sijaitseva jousivarasto palvelee hyvin pelinvetäjää. Jousitaistelua pääsee kokeilemaan muun muassa vuonna 2022 läpilyöneiden leirikoulujen oppilaat.